Dexter och Henrik är alltid redo - även när de ska till Sydkorea

World Scout Jamboree är scouternas VM. Det är världens största och mest globala scoutläger. Det inträffar bara en gång vart fjärde år och samlar ca 50 000 ungdomar från 167 länder under tre veckor. 2023 kommer lägret att äga rum i SaeManGeum, Sydkorea.

Dexter Sehlén vill testa på ett Escape room café när han är i Seoul.
Dexter Sehlén vill testa på ett Escape room café när han är i Seoul.

Två svenska scouter som ska åka till Sydkorea i sommar är Dexter Sehlén och Henrik Magnusson, 15 år. De kommer från Adolf Fredriks scoutkår och är en del av den svenska kontingentens avdelning Rubriksättarna. Dexter säger att han först blev intresserad av att åka efter ett informationsmöte.

– Jag var på en kurs om ledarskap, Patrulledarkursen, där de hade en presentation av olika aktiviteter man kan göra som scout och då sa en av dem att wow du måste ju åka till Sydkorea. När jag tittade vidare på det lät det otroligt roligt.

Henrik fick sedan höra talas om jamboreen från Dexter.

–  Jag fick ett samtal där han var helt jävla hysterisk och sa anmäl dig nu! Vi ska till Sydkorea, det blir skitroligt. Det var typ tre dagar kvar till deadline när anmälan skulle vara inne.

Svenska kontingenten är en av de större på jamboreen och ungefär 2000 svenska scouter kommer att resa till Sydkorea. Man får bara en chans under sina år som scout att åka som deltagare på ett jamboree och det är när man är mellan 14-17 år.

Henrik Magnusson missade nästan chansen att åka på jamboree
Henrik Magnusson missade nästan chansen att åka på jamboree

Checklistan inför resan är lång

Innan lägret så reser också en del av svenska kontingenten på en rundresa i Sydkorea. Dexter och Henrik ska först flyga till Seoul innan de reser vidare mot Busan för att sedan möta upp andra svenska scouter vid ett universitet innan lägret.

Det är mycket att tänka på innan en tre veckor lång resa till ett annat land 760 mil bort. Vaccination mot bland annat TBE, Kolera, Tyfoid och japansk hjärninflammation står på rekommendationslistan som killarna fått. Packningslistan är också omfattande.

Det är inte billigt att åka på en sådan resa. Ursprungligen kostade resan 35 600 kr men det har även tillkommit kostnader som en följd av dyrare flygresor. Det finns stipendier och många scoutkårer arrangerar insamlingar men Dexter och Henrik kommer att spara ihop själva.

– Jag ska ju sommarjobba så det får väl gå till Korea säger Henrik.

En typisk lägerplats på ett jamboree, exempel från 2019 i USA.
En typisk lägerplats på ett jamboree, exempel från 2019 i USA.

Blandningen av kulturer vid ett jamboree

Med många olika kulturer på plats finns risken också att det uppstår kulturkrockar om olika sociala normer och värderingar. Något som killarna säger har diskuterats mycket.

– Det har varit mycket snack om kläder, att vi ska respektera dem men de ska också respektera oss. Vi kan vara den extrema kulturen i vissa aspekter säger Dexter

Byteshandel med märken, swapping, är populärt på världsscoutjamboreen.
Byteshandel med märken, swapping, är populärt på världsscoutjamboreen.

Under jamboreen kommer det att finnas aktiviteter som att paddla kanot, klätterväggar eller åka zipline men även konserter och Culture day, en dag då de olika kontingenterna ska visa upp sin kultur, något som Dexter ser fram emot.

– På lägerplatsen kommer många ha olika kök. Att kunna gå runt och smaka massa olika maträtter och bara att få se så många olika människor på ett ställe.

De svenska avdelningarna ska hålla Kubbtävlingar under Culture day. Det finns också annan kultur på lägret att ta del av.

– På lägret kommer det att finnas marknader där man kan byta märken och halsdukar med folk. Man får ju köpa på sig lite märken säger Henrik.

 Båda killarna tror att jamboreen och resan till Sydkorea kommer att bli minnen för livet och en bra erfarenhet.

–Det här kommer bli någonting man kan berätta om när jag är 55 liksom, sitter framför barnen och de ska gå på scouterna. Det här gjorde jag när jag var ung, jag åkte till Sydkorea säger Dexter.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget