Det våras för e-ciggen

Den marknadsförs som ett hjälpmedel till att sluta röka. Men användningen är störst bland de som inte hunnit börja röka tobakscigaretter. För några år sedan var e-ciggen vanligast bland killar i högstadiet. Nu har den hittat en ny marknad.

Att röka e-cigg har blivit allt vanligare bland unga.
Att röka e-cigg har blivit allt vanligare bland unga.

Röken ligger som en dimma över sällskapet. Det är sen kväll i Visby. Solen håller på att gå ner och de njuter av de sista värmande strålarna. Matos från grillen stiger mot himlen. Tallrikar, ölburkar och snusdosor ligger utspridda huller om buller på bordet. I händerna har de vad man skulle kunna tro är cigaretter. Men den sötsliskiga rökdimman går inte att missta för vanlig tobak. E-cigaretter, eller vape som det också kallas, skickas runt bland vännerna och de jämför de olika smakerna.

—Mangosmaken är den bästa hittils, utropar en tjej. Någon håller med, medan en annan påstår att mintsmaken är överlägsen.

E-vätskan, som hälls i e-cigarettbehållaren där den förångas, säljs i tusentals smaker och den söta röken sätter sig, till skillnad från tobaksrök, inte i kläder och väggar.

Hon som föredrar mintsmaken heter Madelene Nilsson och är 22 år gammal. Hon föll för e-cigarett trenden i våras. Hon berättar att hennes nikotinintag från både snus och e-ciggen har ökat sen hennes vana att röka under fester tog fart.

– Vapetrenden fick sitt uppsving när jag gick på högstadiet under 2015. Först då var det mest killar som rökte under rasterna, och då var det rätt töntigt. I våras föll jag dock för grupptrycket och ett e-cigarettsmärkes ungdomliga marknadsföring och köpte en egen. Jag använder den mycket under fester men även till vardags, säger Madelene Nilsson.

Madelene Nilsson, 22.
Madelene Nilsson, 22.

Stor ökning bland unga

Magnus Lundbäck är docent i kardiologi vid Karolinska Institutet och läkare vid Danderyds sjukhus. Han har forskat i hur e-cigg påverkar oss. I sin rapport skriver han att det än så länge är relativt få som använder e-cigg i Sverige jämfört med andra länder som USA och Storbritannien. Man kan se en ökning av folk som röker e-cigg även i Sverige och det gäller främst ungdomar. E-cigg marknadsförs som ett sätt att sluta röka vanliga cigaretter men de många smakerna och färgglada förpackningarna avslöjar att företagen som säljer e-cigg indirekt riktar sig till unga. Madelene Nilsson tycker att det är problematiskt att unga lockas in i ett nikotinberoende.

— Det känns fel att det är en så ungdomlig marknadsföring. Jag har bekanta som är under 18 som har lyckats få tag på e-cigaretter. Deras intresse tror jag inte bara väckts genom grupptryck utan även marknadsföringen och den feminina designen, säger Madelene.

Hur farligt är det att röka e-cigg?

Det är nikotinet i e-ciggen som ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar, precis som med vanliga cigaretter.

— Vanlig rökning ger kronisk kärl-styvhet, och ju stelare kärl, desto större risk för hjärtinfarkt och stroke. När vi exponerade människor för e-cigaretter kunde vi se att kärlstyvheten ökade tillfälligt. Styvheten kom efter e-cigaretter med nikotin, men inte utan, så vi tror att det är nikotinet som är skadligt för kärlen, skriver Magnus Lundbäck i sin rapport.

Det finns dock andra risker med att röka e-cigg. När man gjort studier på luftvägsceller har man kunnat se hur dessa har skadats av e-cigaretter och att det uppstått skador på deras DNA. Vid analyser av innehållet i vätskan man använder i e-cigg har man även funnit cancerframkallande ämnen. När Magnus Lundbäck får frågan om det är bättre att röka e-cigg än vanliga tobakscigaretter svarar han såhär:

– Eftersom vanliga cigaretter är så väldigt farliga är det troligen mindre farligt med e-cigaretter. Inom tobaksindustrin anser man att e-cigaretter ska kunna användas som rökavvänjning, men det är tveksamt om det fungerar. Våra fynd tyder på att de inte gör det och att de flesta som ska sluta röka snarare landar i att använda både vanliga tobakscigaretter och e-cigaretter.

Forskare menar också att e-cigg fungerar som en inkörsport hos unga som senare börjar röka och snusa. Nikotinet är väldigt beroendeframkallande och när man väl börjat använda e-cigg är steget inte långt till andra substanser med nikotin.

Substitut för tobak?

Vännerna runt bordet gör olika formationer med röken under intensiva konversationer. I högstadiet är det mest killar som röker e-cigg berättar dem men nu snusar de istället. Nya, mer feminint och lättillgängligt designade, produkter har gjort e-ciggen populär bland unga tjejer.

– E-ciggen blir ett substitut till det vita snuset eller cigaretter. Enkelheten och den goda smaken av mint gör att det mer känns som godis än en nikotinprodukt. Alla mina tjejkompisar har en egen som används flitigt, säger Madelene.

E-ciggen har blivit ett vanligt inslag i vardagen. Precis som telefonen och nycklarna är det något hon alltid har med sig. Vissa använder e-ciggen mer flitigt medan andra håller sig till fester men de alla i gänget kommer på ett eller annat sätt i kontakt med e-ciggen.

– I mitt tjejgäng så är det 5/6 som använder sig av det under varje fest.

Att ta med sig sin e-cigg har blivit en naturlighet för Madelenes kompisgäng.
Att ta med sig sin e-cigg har blivit en naturlighet för Madelenes kompisgäng.
Ämnen i artikeln
Mer från Läget