Det här händer när du blir intagen på ungdomshem

Kroppsvisitering, psykisk utvärdering och drogtest. Så här ser processen ut för ungdomar som begår brott och blir intagna på ungdomshem.

Ett av Statens Institutionsstyrelses ungdomshem, SiS Tysslinge. Foto: Marcus Ericsson/TT
Ett av Statens Institutionsstyrelses ungdomshem, SiS Tysslinge. Foto: Marcus Ericsson/TT

Mord, grov misshandel och våldtäkt är några av de brott som kan göra att man hamnar i fängelse. När en ungdom begår samma brott hamnar de i stället på sluten ungdomsvård hos Statens institutionsstyrelse, SiS. Tillsammans med andra ungdomar som lider av bland annat missbruk spenderar de från fjorton dagar upp till fyra år på något som kallas ungdomshem.

Här är vad som händer från att man blir intagen, enligt SiS pressansvarige Stefan Hell Fröding och SiS hemsida.

Först går personalen igenom dina saker, de som anses vara ofarliga både för dig och andra på hemmet får du behålla. Resten av sakerna låses in och kan hämtas när du släpps ut. Oftast får du lämna ifrån dig mobilen, men det finns de som får ta med den direkt om den inte utgör någon risk.

Sedan görs en kroppsvisitering, och i vissa fall något som kallas för ”ytlig kroppsvisitering”. Där har personalen rätt att be dig klä av dig för att försäkra sig om att du inte gömt något under kläderna. Det här gör de utan att röra dig, bara genom att titta. Om du verkar full eller påverkad görs även ett drogtest. Både drogtestet och visiteringen är något du måste göra även om du inte vill.

Tillsammans med psykolog och behandlare läggs det sen upp en individuell behandlingsplan för att hjälpa dig ta dig ur kriminaliteten. Personalen tittar också på hur du ligger till i skolan, så att du kan fortsätta studera inne på hemmet. Du får läxor både för skolarbetet och för din personlig behandling som du måste göra.

Innegården på SiS i Hässleholm. Bild från SiS hemsida.

Flickor och pojkar skiljs åt, och du får ett eget rum som oftast har ett eget badrum.

"Det egna rummet är privat och här visas ungdomarna stor hänsyn." Säger Stefan Hell Fröding

Vill du göra ditt rum lite mer personligt kan du få hjälp att dekorera det. Städa rummet och tvätta sängkläder måste du däremot göra själv. Det finns också gemensamma rum som kök, vardagsrum, och idrottshall där du kan bland annat spela pingis och titta på film. Alla som rör sig fritt får använda sig av rummen. Om personalen däremot tror att du mår bättre av att inte träffa de andra ungdomarn kan du sättas i en separat avdelning. Då får du inte gå vart du vill utan måste stanna i ditt område.

Efter att din tid är slut får du tillbaka dina saker, och om det behövs kan du få fortsatt stöd och hjälp även efter du lämnat hemmet.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget