De döms för mordet på 12-åriga Adriana

Maykil Yokhanna, 31, Benjamin Mahdi, 24, och Hassan Mohammad, 32, döms till livstids fängelse för mordet på Adriana.

– De här männen kan alla knytas till en vit Audi som man sköt ifrån och kan knytas till de vapnen som användes, säger chefsrådman Tore Gissin.

Alla tre kommer överklaga domen bekräftar deras advokater till Läget.

Hassan Mohammad (till vänster), Maykil Yokhanna (mitten) och Benjamin Mahdi (till höger) döms alla för mordet på tolvåriga Adriana. Bilden är ett montage.
Hassan Mohammad (till vänster), Maykil Yokhanna (mitten) och Benjamin Mahdi (till höger) döms alla för mordet på tolvåriga Adriana. Bilden är ett montage.

Den 2 augusti 2020 sköts tolvåriga Adriana till döds utanför McDonalds i Botkyrka.

Nu döms 31-åriga Maykil Yokhanna, 24-åriga Benjamin Mahdi och 32-åriga Hassan Mohammad till livstids fängelse för mordet.

Domen presenterades vid Södertörns tingsrätt under onsdagen.

– Det är ställt bortom rimligt tvivel att det är männen som utförde brotten, säger chefsrådman Tore Gissin.

Alla tre nekar till brott.

En gängkonflikt

I polisens utredning pekas Maykil Yokhanna ut som ledare för Maynätverket, som är en grov kriminell organisation.

Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad är också medlemmar i Maynätverket och nämns i polisens utredning som Maykils ”underhuggare”.

Maynätverket ska ha haft en konflikt med den kriminella organisationen Vårbynätverket. Det var mot två medlemmar ur Norsborgsgrupperingen, ett kriminellt gäng med kopplingar till Vårbynätverket, som Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad sköt mot när de istället träffade Adriana.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog. Straffet kan därför inte bli något annat än fängelse på livstid, säger Tore Gissin.

I domen skriver tingsrätten att ”brottet har präglats av en särskild hänsynslöshet och är synnerligen allvarliga”.

Ska överklaga domen

Hassan Mohammads advokat Hanna Lindblom säger till Läget att de kommer överklaga domen.

– Han har förnekat brott och han vill att vi överklagar domen, säger hon och lägger till:

– Jag försöker förstå domen ocr hur tingsrätten kan placera de åtalade på brottsplatsen. Åklagaren har inte kommit med någon bevisning för att min klient har befunnit sig på platsen.

Även Maykil Yokanna kommer överklaga domen, berättar hans advokat Martin Persson till Läget.

Benjamin Mahdi kommer också överklaga och till Läget säger hans advokat Lina Holmgren att de tycker det saknas bevisning som kopplar honom till den vita Audin som skotten avfyrades ifrån.

– Det saknas helt direkt bevisning, ingen pekar ut honom i bilen och det finns inga vittnen, säger hon.

Att Benjamin Mahdi har använt de hemliga chattar som använts i bevisningen går heller inte att bevisa menar hon. Flera personer har haft tillgång till det kontot som Benjamin Mahdi enligt åklagaren ska ha använt, säger Lina Holmgren.

En fjärde person misstänkt

En fjärde person misstänks vara inblandad i mordet, men han gömmer sig i Turkiet. Han är häktad i sin frånvaro, vilket betyder att personen egentligen ska sitta inlåst i väntan på rättegång, men att personen ännu inte är gripen.

I en intervju i Diamant Salihus bok ”När ingen lyssnar” säger personen att han inte har något med mordet på Adriana att göra.

Döms även för mordförsök

Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad döms även för mordförsök på sju personer, varav två av dessa var de två måltavlorna från Norsborgsgrupperingen.

Ytterligare fyra män döms för brott. Bland annat döms en för skyddande av brottsling och får två års fängelse.

Rätten har varit enig i alla delar, det vill säga att alla personer som dömt i fallet överens om domen.

16 år fängelse för hämndskjutning

Samtidigt som domen mot Adrianas mördare kom presenterades även domen mot 23-åringen som stod för en hämndskjutning mot Adrianas mördare.

23-åringen dömdes i tingsrätten till 16 år fängelse för hämndskjutningen, som ägde rum en månad efter skottlossningen utanför McDonalds i Botkyrka 2020. Men den 23-åriga mannen överklagade domen.

Hovrätten ändrar inte tingsrättens dom, men två andra män som åtalades i samma rättegång får sänkta straff.

Ämnen i artikeln
Mer om: Mordet på 12-åriga Adriana
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget