Barn spenderar mer tid nu än någonsin framför skärmar. Det är en omdiskuterad debatt om det påverkar hälsan och om det har en negativ eller positiv effekt på barns hjärnor. I en studie från Karolinska institutet och Virke Universitet i Amsterdam har forskare studerat skärmvanor kopplat till barns intelligens över tid.
I studien från USA undersöktes 9000 barn. När barnen var nio till tio genomförde de psykologiska tester som gav mått på deras kognitiva förmåga. Det jämfördes med hur mycket tid barnen tillbringade med tv- och videotittande, datorspel och sociala medier.
Ungefär 5000 av barnen följdes upp efter två år där de fick upprepa de psykologiska testerna. Forskarna studerade hur barnens prestation förändrats från det första tillfället till det andra. Studien tog även hänsyn till genetiska skillnader som kan påverka intelligens och skillnader som kan vara relaterade till föräldrarnas utbildning och inkomst.
I genomsnitt ägnar barnen två och en halv timme om dagen åt tv-tittande, en halvtimme åt sociala medier och en timme till datorspel. Resultatet visar att de barn som spelade mer datorspel än genomsnittet ökade i intelligens mellan mätningarna. Upp till 2,5 IQ-poäng mer än genomsnittet. Det gick inte att se någon effekt, positiv eller negativ, av tv- och videotittande eller sociala medier.