Under årets första kvartal har antalet hushåll som prenumererar på ljudböcker ökat med 280 000 jämfört med första kvartalet år 2021. En miljon svenska prenumeranter på ljudbokstjänster är det högsta någonsin.
Därför lyssnar allt fler svenskar på ljudböcker
En ny undersökning från analysföretaget Mediavision visar att fler än en miljon svenskar prenumererar på någon ljudbokstjänst. Läget har pratat med forskaren Elisa Tattersall Wallin om hur detta kommer sig.


Bill Odeholm Lilius och Frida Hübbert går i gymnasiet och tycker att ljudböcker har sina fördelar i skolarbetet.
– Jag har mycket dyslexi och kan inte riktigt läsa vanliga böcker, så jag har inte så mycket val, säger Frida Hübbert.
– Jag är väldigt dålig på att läsa böcker utan att ha dyslexi eftersom att jag lätt tappar koncentrationen om jag ska läsa under lång tid, säger Bill Odeholm Lilius
Utöver skolarbetet tycker Bill att ljudböcker är bra att kombinera med andra sysslor.
– Det är nice att ha på i bakgrunden medan man gör annat, säger Bill Odeholm Lilius.

Elisa Tattersall Wallin är filosofie doktor i biblioteks- och informationsvetenskap. Att fler svenskar lyssnar på bokformatet beror på att det är flexibelt menar hon.
Ljudboken går att kombinera med att man åker spårvagn, buss, diskar eller till och med gör läxor
– Det här är ett bokformat som går att kombinera med andra aktiviteter, så om folk redan har fullt upp i sitt liv så kan det vara svårt att hitta tid och sitta ner och läsa en tryckt bok. Men ljudboken går att kombinera med att man åker spårvagn, buss, diskar eller till och med gör läxor, säger Elisa Tattersall Wallin.
Elisa Tattersall Wallin har gjort en avhandling om just ljudböcker och läspraktiker där några specifika fördelar utmärkte sig.
Det förgyller de tråkiga vardagsstunderna
– Det märktes på många av mina deltagare i studien att ljudboken gav glädje till situationer som kanske var lite tråkiga eller saker som man bara måste göra. Det förgyller de tråkiga vardagsstunderna, anser hon.
Vidare menar Elisa Tattersall Wallin att ljudboken fungerar bra för dem med lässvårigheter.
– Jag har träffat folk som av olika skäl upplever att tryckta böcker inte riktigt passar dem, det kan vara att de exempelvis har dyslexi. De berättar hur ljudboken gör böcker och läsning tillgängligt för dem.
Ljudboken som sällskap
– En sak som märktes nu under pandemin var att ljudboken kan vara ett slags sällskap. Om man känner sig lite ensam och sitter hemma och pluggar eller jobbar så kan man ha på ljudboken på lunchen och inte känna sig så ensam. Det tror jag har varit positivt för många under de här två åren.
Finns det inte en risk att fler överger tryckta böcker när ljudböckerna blir vanligare?
– Jag tror inte det. För att antingen ser folk som verkligen gillar att läsa tryckta böcker ljudböcker som något de kan använda i situationer där tryckta böcker inte funkar. Eller så är det så att de inte har gillat läsning, men ljudböcker däremot lockade till ett intresse för böcker för första gången. Så jag ser snarare att det blir mer läsning men på lite andra sätt.
Även om antalet användare ökat har det inte märkts på omsättningen för ljudbokstjänst-företagen. Istället betalar kunderna mindre än för ett år sedan. Det menar analysföretaget Mediavision beror på prispress på marknaden. Många företag ger snarlika erbjudanden, vilket gör att kunderna hoppar mellan olika tjänster i jakt på den bästa kampanjen.
Webbfråga Lyssnar du på ljudböcker?











