Därför leder klimatförändringar till fler home runs

Orlando Arcia i basebollaget Atlanta Braves.
Orlando Arcia i basebollaget Atlanta Braves.

Under de senaste åren har antalet home runs i den amerikanska ligan MLB ökat.

Nu visar forskning att det delvis beror på klimatförändringar.

– Vi har känt på oss att det är på det sättet i flera år, säger Philadelphias basebollansvarige Dave Dombrowski, enligt ABC.

En ny studie från Dermouth College i New Hampshire visar att den globala uppvärmningen lett till fler frivarv i den amerikanska basebollen.

Fredrik Lundell, professor i teknisk mekanik på Kungliga Tekniska Högskolan, ger en förklaring till Läget.

– När temperaturen ökar så minskar luftens densitet. Bollen måste trycka undan luft för att ta sig fram, och om densiteten är lägre så är motståndet mindre. Därav flyger bollen längre.

Basebollfolket inte förvånade

– Vi har känt på oss att det är på det sättet i flera år. När det är varmare så flyger bollen längre och nu har de vetenskapliga bevis som ger stöd för det, säger Philadelphias basebollansvarige Dave Dombrowski, enligt ABC.

Samtidigt är effekten inte dramatisk. Antal frivarv, eller home runs, har förvisso ökat med 34 procent per match under de fyra senaste årtiondena, men det beror inte främst på den globala uppvärmningen. Idag lyckas 50 av 5000 home runs just tack vare klimatförändringar. Men i framtiden kan det bli fler.

Matcher borde flyttas till kvällen

En grad varmare klimat globalt kommer leda till ytterligare 95 fler home runs per säsong, visar studien. Forskarna föreslår därför att matcher i framtiden bör flyttas till svalare kvällstider.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget