Därför är steroider olagligt

Steroider används för att bygga muskler. Men hälsoriskerna är många och svårbehärskade humörsvängningar kan leda till fara för omgivningen.

På gym sker dopingbrott.
På gym sker dopingbrott.

Träning är viktigt för hälsan. Fler gymmar för välmåendets skull, men det är också vanligt att många känner sig pressade av exempelvis sociala medier. För att uppnå sin drömkropp kan intaget av steroider därför kännas som den enklaste och bästa genvägen.

Bland de vanligaste av steroider är Anabola androgena steroider, AAS, som hjälper en att träna mer intensivt och uppnå snabba träningsresultat. AAS är konstgjort tillverkade, finns i flera olika format och liknar könshormonet testosteron. Flera studier visar att AAS är mycket effektiv sett till ändamålet - att bygga muskler.

Men användningen är inte säker. Starka, svårbehärskade humörsvängningar, sämre eller helt nedsatt naturlig testosteronbildning och hjärt-, njur- och leverskador är exempel på biverkningarna. Det varierar från person till person, beroende på ålder, dos, kön eller arvsanlag.

Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel förbjuder användning av AAS. Där ingår ett förbud av att sälja, använda eller framställa allt från tillväxthormoner till andra kemiska substanser som ökar produktionen eller frigörelsen av testosteron. Bara i medicinskt syfte får de användas. Straffet för dopingbrott är allt från böter till två eller sex års fängelse, beroende på omständigheterna.

Brottsförebyggande rådet, Brå, visar på 2 752 anmälningar för dopingbrott år 2021. Ökningen av fall de senaste åren är inte stor, men forskare tror att det finns upp mot 40 000 användare om inte fler. Vanligaste användaren är män mellan 17-35 år. Specifika siffror för AAS-användning finns inte i statistiken, och Annica Börjesson på dopingjouren pekar på svårigheter med att mäta samhällsdopingen.

”Vi kan inte svara på om samhällsdopingen ökar eftersom det saknas rättvisa undersökningar”, skriver hon i ett mailsvar.

Men varför är det då olagligt? AAS förbjuds då användningen kan leda till hälsoskador för individen och folk i ens omgivning kan fara illa, menar Annica. Därför pågår det antidopingprojekt, bland annat genom antidopingpolicys på gym och poliser som regelbundet utför dopingtester. Det finns också flera ställen att vända sig till för att få hjälp om man fastnat i ett steroidmissbruk.

Webbfråga Borde steroider förbli olagligt?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget