Ikväll är det säsongsfinal i den tionde säsongen av Paradise Hotel. Det är ett av de mest sedda programmen på kanalen det sänds. De flesta som kollar är i åldrarna 18 till 30. Många har säkert därför hört sina föräldrar muttra något i stil med: Varför kollar du egentligen på den där skiten?
Så varför gör vi det egentligen?
Konceptet i programmen är ofta att deltagarna röstas ut, pakter bildas parallellt med att kärleksrelationer skapas och det "rörs om i grytan" hejvilt. Detta kryddas också ofta av mycket sprit, sex och ståhej.
Alkohol och sex är saker som brukar förknippas med många dokusåpor. Just att “sex säljer” är en klyscha de flesta stött på. Det är dock inte den enda förklaringen i det här fallet, utan även psykologiska aspekter.
Vad säger forskningen?
Enlig tv-forskaren Annette Hill är en av anledningarna till varför så många kollar på dokusåpor att publiken vill se människor och relationer som de kan relatera till, på ett annat sätt än i spelfilmer. Man börjar ställa sig frågor som: Vem hade jag varit? Hur hade jag betett mig? Det är blandningen mellan det dokumentära och det fiktionella som intresserar dokusåpatittaren.
Jan Erik Nordlund, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap, menar också att dokusåpor medför en social aspekt som att diskutera programmet på arbetsplatsen eller skolan.
Somliga tittare kan även, i och med att de iakttar deltagarna under så lång tid, uppleva det som att de känner deltagarna. Dessa känslor blir extra starka i och med att deltagarna visar så mycket av sina känslor. Vi gillar vissa mer och vissa mindre, precis som med människor i verkligheten.
Dokusåpor - bra för självförtroendet?
Det skrattas ofta gott åt Paradise Hotel-deltagarna i medier. Ett exempel är den välkända “skolveckan” som är ett återkommande koncept i programmet där det exempelvis sagts: “Skåne är Malmös huvudstad” och “Det finns väl två olika Afrika?”. Psykologen Maria Sandström berättar för Läget att det är ännu en faktor till varför programmen är så många människors guilty pleasure.
– En del i att det är så intressant att kolla på Paradise Hotel är också för att det är lite förnedrings-tv. Man gillar att få känna sig smart och tänka att man själv aldrig skulle agera som de gör, säger Maria.
Hon menar att vi inbjuds till att nästan håna deltagarnas beteende. Att det är där underhållningsvärdet till stor del ligger.
– Förr i tiden fanns det ofta en skampåle rest på torget där förbrytaren fick stå och straffas och skämmas. Dokusåpor som Paradise Hotel och Ex on the Beach är lite som den moderna skampålen.