Dålig på matte men bra på att läsa?

Oroa er inte! Snart kan dina provresultat viktas beroende på vilket program du söker till.

Högskoleprovets verbala provpass.
Högskoleprovets verbala provpass.

För första gången i år kommer ett antal universitet och högskolor vikta sökandes resultat på högskoleprovet. Detta innebär att provresultat från antingen den kvantitativa eller den verbala delen kommer att väga tyngre än den andra när man söker in till vissa program.

I dagsläget är det bara 6 skolor som valt att testa detta på sina Civilingenjörsprogram och det är upp till varje skola om de vill delta eller inte.

- Vårt förslag är att vi testar viktning på fler program redan till VT2020. Vi föreslår att det också ska gå att använda viktning på Socionomprogrammet, men det är bara ett förslag än, säger Sara Svensson, projektledare för uppdraget om viktning på UHR, till Läget.

Hur funkar det i praktiken?

Har du svårigheter med den kvantitativa delen men lätt för den verbala, eller vice versa, kan programmet du söker till vikta dina resultat, det vill säga, fokusera mer på det du är bra på och inte dina svagheter. Ditt totala resultat på högskoleprovets alla delar kommer fortfarande att räknas in men beroende på program, kan ena delen väga tyngre om dina resultat är tillräckligt höga.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget