Utmattningssyndrom orsakas av långvarig stress. Diagnosen orsakas oftast av ett intensivt arbetsliv, men kan även bero på ett stressigt privatliv.
”Ibland går det inte att hitta någon specifik orsak. Diagnosen går inte att bekräfta med några 'objektiva' undersökningsmetoder som till exempel blodprover” skriver stressforksaren Gustav Nilsonne i ett mejl till Läget.
De vanligaste symptomen är utmattning, problem med sömnen och att det blir svårare att göra saker som kräver mycket tankearbete. Utmattningssyndrom är i dagsläget en ledande orsak till sjukskrivning i Sverige, särskilt inom vården.
Men trots att så många i Sverige är sjukskrivna så används inte diagnosen utmattningssyndrom i något annat land. Gustav Nilsonne, som forskar på stress, tror dock att det finns människor i alla länder som lider av utmattningssyndrom. Men de får istället diagnoser såsom depression eller kroniskt trötthetssyndrom.
Enligt forskaren så är syftet med projektet att avgöra om diagnosen är användbar eller inte. Det görs genom en process som kallas för “validering”. All tidigare forskning på diagnosen tas fram och så många dokumenterade fall som möjligt undersöks. Eftersom utmattningssyndrom har orsaker och symptom som påminner om depression ska de avgöra om det finns tillräckligt många skillnader för en egen diagnos.