Cosplay - hobbyn där alla kan vara med

Aiden som karaktären Denmark från animen Hetalia.
Aiden som karaktären Denmark från animen Hetalia.

Tre gånger per år går Närcon av stapeln i Linköping. Det är Sveriges största event för cosplay, och där samlas personer från hela Sverige för att klä ut sig till sina favoritkaraktärer. Det kan vara inspirerat från japansk anime, datorspel, filmer och mycket annat. Tiotusentals personer besöker Närcon vid varje event. Två av de återkommande besökarna är Aiden och Nix.

Cosplay, eller custume play som är det fulla namnet, är en stadigt växande hobby i Sverige. De senaste åren har SM i det till och med visats på TV. Men det är så klart inte bara en tävling. Många gör det bara för att träffa kompisar och ha kul.

Aiden är 18 år gammal och går sista året på gymnasiet. Han har hållit på med cosplay i ungefär tre år. Genom olika cosplay-event har han lärt känna många nya personer och fått många roliga minnen. Från början tog han mycket inspiration från olika japanska animes, men idag är det mest tecknade serier och filmer. Han menar att han ska kunna känna igen sig i karaktären eller tycka att han själv passar i hur karaktären ser ut för att han ska klä ut sig till den. Även att karaktären har ett speciellt föremål som gör den unik motiverar, då kan han själv ha kul med att försöka återskapa föremålet.

– Min favoritkostym är definitivt min Pirate! England från serien Hetalia. Det var en väldigt maffig outfit, karaktären har en hatt med stora fjädrar och så och var rolig att gå runt i. Det var dessutom mitt första helt egna projekt där jag skapade allt från grunden, säger Aiden.

Det hela började med att han såg bilder från ett cosplayevent och själv blev inspirerad till att vilja vara med.

– Hela cosplaycommunityn känns som något kul att vara del av. Det känns coolt att det helt plötsligt är acceptabelt att få klä ut sig lite som man vill och får beröm för det, berättar han.

I princip alla vänner Aiden har idag har kommit från cosplay-event. Det börjar ofta med att de pratat om varandras utklädnader. Sedan har de fortsatt hänga, även utanför eventen. De håller ständig kontakt via sociala medier och även med videosamtal till varandra.

I sommar ska han tillbaka till Närcon, och han har redan börjat med förberedelserna inför det.

– Jag jobbar för fullt på ett par stycken nya, och planerar även att förbättra några äldre, säger han.

Nix är utklädd till Matthew Williams, som är Kanada i Hetalia.
Nix är utklädd till Matthew Williams, som är Kanada i Hetalia.

Nix är 16 år, började gymnasiet i höstas och är ickebinär. Hen träffade en kompis i nian som berättade för hen om cosplay och tyckte hen skulle testa att gå på ett event. Det slutade med att Nix gick till en cosplay-picknick som var i Kungsträdgården i Stockholm förra våren. Sedan dess har det fortsatt, hen har varit flera gånger på Närcon och har inga planer på att sluta. I sommar bär det av igen.

– Jag har börjat förbereda några kostymer från olika serier. Det är tur att det inte är förrän i slutet på juli för jag har mycket kvar att fixa.

I början tog Nix inspiration från filmer och serier. Sedan gick det över till något som kallas för alternate universe, eller AU förkortat. Detta innebär att man tar en karaktär från en serie eller film och sätter in den i en annan berättelse, antingen en redan existerande eller en helt egen. Detta gör att man kan göra sin egen tolkning av karaktären. Detta innebär även att det i princip aldrig kan ta slut på karaktärer att cosplaya som.

– På Närcon i år ska jag till exempel vara en tjejversion av en karaktär som egentligen är en kille i huvudberättelsen, berättar Nix.

Nix träffade Aiden på den första cosplay-picknicken, och de har blivit väldigt bra vänner. Nix ska på Aidens student nästa vecka, och de har ständig kontakt tillsammans med resten av gruppen från alla cosplay-event. Gruppen består av totalt ungefär 20 personer utspridda i hela landet, varav fem är från Stockholm. Cosplay är alltså ett väldigt bra sätt att lära känna folk från andra platser i landet än där man bor.

Närcon i sig är Nordens största cosplay-event. Sommarversionen av det hade förra året 30 000 besökare, och varje event håller på i fyra dagar. I år är det mellan 25:e till 28:e juli. På Närcon finns paneler, där personer utklädda till karaktärer svarar på frågor som om de vore karaktären, och meetups, där personer som tycker om samma serie eller film träffas och pratar om den. Utöver detta finns mycket mer, bland annat nordiska mästerskapen i cosplay gick av stapeln där förra året.

Närcon är bara ett av de cirka femton stycken cosplay-event som finns överallt i Sverige från Skellefteå i norr till Lund i söder. Det är alltså aldrig långt till ett event, oavsett var i landet man bor. Detta tycker Nix är bra.

– Jag är bara på Närcon men det är kul att det finns överallt, så alla kan få chansen att prova på cosplay om man vill. Det är inget man kommer ångra att testa, säger Nix.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets Långläsning
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget