Cosplay: ”Det är så mycket mer än att bara klä ut sig”

Cosplayare kan glädjas åt att sommaren är här. Det är inte bara flera konvent på gång utan det varma vädret gör cosplaying möjligt till vardags. Läget har träffat 20-åriga Joanne som i första hand cosplayar animekaraktärer.

Joanne som Sonia Nevermind på Närcon 2019.
Joanne som Sonia Nevermind på Närcon 2019.

Vad är Cosplay?

Cosplay är ett sammansatt ord av costume och play. Poängen är att försöka se ut som en karaktär från ett spel, en film, en anime- eller mangaserie där målet är att vara så lik som möjligt. Det är framför allt fokus på utklädning och rekvisita, men för vissa är även skådespel och inövade framträdande en stor del av cosplaying. Många syr sina egna kostymer och ju mer lik du är karaktären du är desto bättre har du lyckats. Varje år anordnas det olika konvent där människors som cosplayar samlas för att umgås men också tävla i bäst utklädnad.

Joanne Kadiri Zetterström fick först upp ögonen för cosplay som ung tonåring. Idag har hon hållit på med cosplay i sex år.

– Oj jag måste tänka efter när jag började, det var så länge sedan. Första gången jag cosplayade var i augusti 2016.

Joanne väljer att cosplaya sådana karaktärer som hon kan känna igen sig i eller på något annat sätt relatera till. Det hon framför allt cosplayar är animekaraktärer.

– Under pandemin har jag börjat spela mer datorspel så då har det blivit en del spelkaraktärer också, berättar Joanne.

Joanne som Junko Enoshima på Närcon 2019.
Joanne som Junko Enoshima på Närcon 2019.

Det bästa med Joannes cosplayande har varit att lära känna nya personer med samma intressen.

– Jag har turen att ha en underbar vängrupp som bryr sig och vill det bästa för mig.

Hon berättar att det är många cosplayare som tidigare blivit utstötta eller inte passat in i skolan som nu får en community.

– Det är väldigt betryggande att hitta en grupp med människor som har samma intressen.

Nackdelen med cosplay är att det kan bli väldigt dyrt. När man ska resa iväg på konvent kostar biljett och boende pengar utöver sin utklädnad. Men Joanne tycker det är en upplevelse som det är värt att spara för. Annars är det alltid ett alternativ att sy sina egna kläder. Joanne har gjort både det ena och det andra.

Cosplay är inget Joanne funderar på att sluta med i nuläget.

– Det är så mycket mer än att bara klä ut sig.

Vart kommer cosplay från?

Det är svårt att avgöra när cosplay först uppkom. Långt tillbaka i tiden har människor klätt ut sig i lek, spelat teater och maskerad. Därmed är det svårt att säga när cosplay blev till sin egen kultur. Den japanska journalisten Nobouyuki Takahasi är en japansk journalist som först myntade ordet begreppet cosplay i ett reportage 1983. Därefter spred sig ordet vidare. Idag beskriver begreppet utklädnader som förknippas med karaktärer och populärkultur. I Sverige har hobbyn blivit stor och är ett välkänt fenomen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget