Burgaren som får dig att spruta eld

Nya Scoville-burgaren är bland de hetaste burgarna i världen. Såsen som burgaren kommer med mäter hela 1,5 miljoner på Scoville-skalan och är så het att du behöver skriva under ett kontrakt om att du är medveten om riskerna med utmaningen.

– Det är extremt, säger chilifantasten Mark Wilcox.

Lägets reporter testar Scoville-burgaren – som är så het att du måste skriva under ett kontrakt om att du är medveten om riskerna innan du äter den.
Lägets reporter testar Scoville-burgaren – som är så het att du måste skriva under ett kontrakt om att du är medveten om riskerna innan du äter den.

Temat på månadens burgare på Bastard burgers är hetta. Bredvid standard Hot menu som är det mycket mildare alternativet, kan man under april månad beställa Scoville-burgaren. Med en sås gjord på chilisorterna Trinidad Moruga, Ghost Pepper och en världens starkaste chilisorter Carolina Reaper, är burgaren nästan outhärdligt stark.

På Scoville-skalan, som är den enhet man använder för att ange hur stark någonting är, mäter burgaren hela 1,5 miljoner. I jämförelse ligger exempelvis tabascosås på cirka 2500-5000 scoville enheter.

Burgaren mäter 1,5 miljoner på Scoville-skalan.
Burgaren mäter 1,5 miljoner på Scoville-skalan.

Chilins popularitet har ökat

Matutmaningar av samma typ som Scoville-burgaren verkar ha blivit allt vanligare. Ett exempel är harakiri-korven, en av världens starkaste korvar, som var en populär utmaning för ett par år sedan.

Mark Wilcox är chiliälskare och författare som ätit chili i hela sin uppväxt och har odlat sin egen chili sedan slutet på 90-talet. 2018 släppte han en bok om chili.

– Intresset för chili har växt explosionsartat i Sverige de senaste tio åren. Folk vågar testa och är inte längre lika försiktiga med sånt där. Min bok om chili har sålt väldigt bra och det tyder på att det är ett växande intresse. Jag tror att det är en del av en bredare trend med intresse för mat, förklarar Mark.

Chili är en stor del av matkulturen i många av världens länder. Några av de länder som är kända för sin starka mat är Thailand, Indien och Mexiko.

–Svenskar är väldigt bra på att resa. Åker man på semester till Spanien eller Thailand brukar man anamma något som har med mat att göra och ta med det hem. Jag tror det ligger mycket i det också, att man vill ta med sig det goda hem.

Mark Wilcox har ätit chili sedan uppväxten. 2018 släppte han en bok om chili.
Mark Wilcox har ätit chili sedan uppväxten. 2018 släppte han en bok om chili.

Varför utsätter man sig?

Innan du äter scoville-hamburgaren skriver du på en ansvarsfriskrivning vilket innebär att du inte kan anklaga hamburgerkedjan för skador eller problem som uppstår i kroppen till följd av att du ätit hamburgaren. I varningstexten förklaras att den som äter burgaren kan uppleva magkatarr, kräkningar, magsmärtor, diarré och till och med svimma av burgarens extrema hetta. Så varför vill man utsätta sina stackars smaklökar för denna extrema matupplevelse?

–För mig ligger gränsen på strax över en miljon på scoville-skalan, då blir det nog obehagligt för de flesta. Det krävs extremt lite av en chili som är så stark för att du ska känna av hettan. Sedan är det ju inte bara chili, utan mycket annat gott, kött, lök, dressing och bröd. För de som söker spänning på den nivån kan det vara en riktigt god burgare.

Fördelar trots smärtan

Att äta chili är ingen avslappnande upplevelse, vare sig du äter scoville-burgaren eller en feferoni till din kebabrulle. Intresset för att äta starkt kan förklaras med de positiva effekter som kommer med hettan.

– Chili för mig är lika viktigt som kaffe och snus för somliga. Det är så beroendeframkallande. Man får en rejäl kick och blir pigg och glad, det finns många hälsofördelar med det. Sedan smakar det ju gott. Det går aldrig en dag utan chili i mitt liv.

Chili innehåller mycket vitaminer och leder också till en endorfinkick för hjärnan. Endorfiner är en hormon som skapar en smärtlindrande känsla i kroppen.

–Efter att smärtan lagt sig trillar poletten ner, man får en endorfinkick. Det är som känslan efter att ha sprungit en mil. Man mår som att man har tränat riktigt hårt. Det har med hjärnans kemi att göra, hjärnan fylls på med substanser som motverkar smärta och känslan av att man är i fara.

Innan du äter burgaren skriver du på ett friskrivningsavtal.
Innan du äter burgaren skriver du på ett friskrivningsavtal.

Ät på egen risk

När man tar första bettet på Scoville-burgaren träffas man direkt av den intensiva hettan. Det känns som att någon huggit av tungan på en. Tårarna sprutar, näsan rinner och paniken slår in. Efter några minuter lägger sig hettan, men när man äter något så starkt som denna burgare känns det i hela kroppen. Man känner av effekterna av hettan genom hela matsmältningssystemet. Men trots det är det många som tagit sig an utmaningen, det verkar som att det finns ett stort sug efter att testa på det extrema.

– Äntligen har det kommit en burgare för den sanna chiliälskaren, säger Marc Wilcox.

I restaurangen får man skriva upp sitt namn om man tagit sig an utmaningen.
I restaurangen får man skriva upp sitt namn om man tagit sig an utmaningen.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget