Automatkörkort mer poppis än någonsin

Andelen som tar automatkörkort har ökat explosionsartat de senaste åren. Trots det menar vissa att man inte kan köra ”på riktigt” om man inte växlar.

– Man får en del skit för det, säger körskolestudenten Hugo Tornberg, som tänker ta automatkort.

Allt fler tar automatkort.
Allt fler tar automatkort.

Körkort för automat ökar

329 procent – så mycket har andelen nya körkort för automatväxlade bilar ökat de senaste fem åren. Förra året körde nästan hälften av alla nyexaminerade bilförare automat. En stor ökning jämfört med 2017 då endast en tiondel valde automat-körkort. Detta enligt siffror från transportstyrelsen.

Enligt Sofia Lindahl, kommunikationschef på Trafikverket, har utvecklingen mycket att göra med de tekniska framstegen inom automatväxlade bilar.

– Trenden med ökat intresse för automat har gått fort. Det är mycket kopplat till den snabba omställningen av fordonsflottan i Sverige, inte minst elektrifieringen av fordonen, säger Sofia Lindahl till Läget.

Hugo Tornberg tänker ta automatkort.
Hugo Tornberg tänker ta automatkort.

Enklare och skönare

Numera får man på körskolan lära sig att automatväxlade bilar är både säkrare och mer bränslesnåla än sina manuella motparter. Mindre bränsleförbrukning är positivt både för plånboken och miljön. En annan fördel med automatväxlade bilar är att körupplevelsen blir skönare i långsamma köer, eftersom man slipper byta växel konstant.

En som lockades av ett automatkörkort är 27-åriga Hugo Tornberg. Han övningskör just nu hos en trafikskola i Stockholm.

– Jag valde det för att det känns lättare att lära sig. Därmed blir det ju även billigare att ta körkortet i och med att man kanske inte behöver ta lika många lektioner, säger han.

Kritik från äldre

Enligt branschorganisationen Bil Sweden kommer över 90 procent av alla nyproducerade bilar vara automatväxlade inom fem år. Manuellt körkort ser i framtiden ut att bli något som enbart är intressant för entusiaster och vissa yrkesgrupper.

Ändå har Hugo fått ta emot kritik för sitt val av körkort.

– En del äldre brukar skoja med mig och säger att man inte kan köra på riktigt om man inte kan växla, men det får man leva med tänker jag, säger Hugo.

Den som har ett automatkort är begränsad till att endast köra automatväxlade bilar. Men om andan någon gång faller på räcker det med att genomföra körprovet igen med en manuell bil. Teoriprovet slipper man göra om eftersom det är detsamma för båda typer av B-körkort.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget