Återbruket: hämta det du behöver – helt gratis

Entren till Återbruket i Skärholmen.
Entren till Återbruket i Skärholmen.

I november 2020 startade ett projekt för återbruk i Stockholm. Genom hemsidan Returfynd kan du boka och hämta prylar som andra inte längre vill ha – helt gratis. Under mars månad återanvändes 1,4 ton saker, som annars hade gått till spillo.

I nuläget finns det två stationer i Stockholm, en i ett bergrum vid Roslagstull och en i Skärholmen. På återbruken kan du hitta allt ifrån möbler till cykelhjälmar.

På stationen i Skärholmen kan du även reparera saker som gått sönder. Det finns tre verkstäder. En cykel-, en sy- och en träverkstad. Där finns även virke att använda, det enda kravet är att man bygger något eget.

– Det är perfekt att komma hit när man precis flyttat hemifrån – du vet när man inte ens har en taklampa? Vi har allt från porslin till möbler, säger Pablo Cerna, arbetsledare på stationen i Skärholmen.

Pablo Cerna, arbetsledare på Återbruket i Skärholmen.
Pablo Cerna, arbetsledare på Återbruket i Skärholmen.

Större grejer som möbler måste bokas via hemsidan innan upphämtning, medan mindre saker som porslin eller böcker kan plockas upp spontant på stationen i Skärholmen. Prylarna är helt gratis, men du får bara ta tio saker per besök.

När du har valt ut sakerna väger personalen dina fynd. Under mars månad återanvändes 4030 saker i Skärholmen, som totalt vägde 1,4 ton.

Det gäller dock att vara snabb. Om något eftertraktat läggs ut kan det gå undan. När Läget var på plats la personalen ut två kattburar på hemsidan – 15 minuter senare var någon på väg för upphämtning.

Två kattburar som blev uppbokade på 15 minuter.
Två kattburar som blev uppbokade på 15 minuter.

Prylarna kommer från återvinningscentraler runt om i Stockholm. Majoriteten av det som skänks på centralerna går till Stadsmissionen och Myrorna. Sakerna som de inte klarar att ta hand om kommer till återbruken. På återbruken går det även att lämna in saker som man inte längre behöver.

Karin Sundin från Stockholm Vatten och Avfall, som var med och grundade projektet, förklarar att återbruk har flera positiva effekter. Bland annat att man lär sig mjuka värden, till exempel att värdesätta resurser.

– Om vi får två eller tre personer att leva hållbart resten av sitt liv gör det en väldigt stor skillnad.

Prylar som är redo för upphämtning.
Prylar som är redo för upphämtning.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget