Arkitektfirman vill se korsformad pool på katedraltaket

Svenska arkitektfirman vill att du ska kunna svalka dig ovanpå Notre Dame.
Svenska arkitektfirman vill att du ska kunna svalka dig ovanpå Notre Dame.

Kanske kommer du kunna simma längder ovanpå Notre Dame med de tolv apostlarna som badvakter. Så föreslår den svenska arkitektfirman att katedralen ska återuppbyggas.

Frankrike planerar att hålla en internationell tävling där arkitekter kan skicka in förslag till återuppbyggnaden av Notre Dame. Tävlingen har inte officiellt annonserats, men arkitekter har redan börjat skicka in förslag på hur katedralen ska se ut.

Den svenska arkitektfirman UMA har kommit med ett svalkande förslag. Nämligen att katedralen ska ha en swimmingpool på taket. Poolen skulle nämligen ersätta taket och spiran som förstördes i branden.

Den korsformade poolen ska vara offentlig för att visa att kyrkan tillhör staden och folket. Alla ska kunna ta ett dopp och njuta av utsikten av Paris samtidigt. Här gäller det alltså att vara simkunnig och inte höjdrädd.

"Vi tycker att katedralen ser mycket bättre ut utan spiran och taket. I stället lät vi klocktornen, de flygande strävpelarna och rosenfönstren tala för sig själva", skriver UMA på sin hemsida.

Poolen ska kantas av statyerna, som överlevde branden, föreställande de tolv apostlarna. Katolicism och Baywatch ska för första gången kombineras. Apostlarna ska nämligen stå vid poolkanten som en slags heliga badvakter.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget