Äntligen vet vi älgarnas favoritmat

Älgar föredrar att äta en varierad kost men om älgen själv får välja ska det vara vide på menyn. Skogens konung väljer sin mat noga och kan ibland vara kräsen med maten, visar ny forskning från SLU.

En vild älgtjur.
En vild älgtjur.

Väljer noga sin mat

Älgar i det fria och i djurparker äter helst samma sak. Videväxter är den populäraste födan och innehåller en balanserad blandning av kolhydrater och protein. Om det inte finns videväxter väljer gärna djuren en diet med liknande näringsinnehåll. På platser med mer snö där videväxter inte förekommer i lika hög utsträckning så äter älgen helst tall och bärris, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.

Syns i avföringen

”Hur älgarna balanserar olika näringsämnen är inte särskilt väl undersökt, så att öka kunskapen om det är av stort biologiskt intresse. Vi ville undersöka om de vilda älgarna gör som djurparksälgarna; väljer mat som motsvarar videväxter i näringsinnehåll”, säger Robert Spitzer, postdoktor vid SLU via ett pressmeddelande.

Det är genom att analysera älgarnas bajs från Södermanland upp till Norrbotten har forskarna kunnat ta reda på älgarnas diet. Svaren från spillningen visade att älgar i det fria föredrog liknande mat som djurparksälgarna.

En älg bosatt på Skansen.
En älg bosatt på Skansen.
Videväxter är älgarnas toppval.
Videväxter är älgarnas toppval.
Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget