Äntligen! Nu kommer regnet

Det råder redan torka och brandrisk i större delen av landet trots att hettan inte är lika påtagande som våren 2018. Lantmästarstudenten Helena Eriksson är en av dem som jublar över kommande prognos.

- Mer regn behövs och vi som lantbrukare hoppas på stora mängder, säger Helena Eriksson

Helena Eriksson går andra året på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne.
Helena Eriksson går andra året på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne.

Idag är det många som jublar när solen tittar fram. Flera av oss klagar när väderrapporten visar moln och regn. Med förra sommarens bränder och foderbrist i minnet bör vi kanske tänka om. Helena Eriksson pluggar till lantmästare i Alnarp i Skåne. Hon är en av dem som har vett nog att jubla när väderrapporten visar regn. Hon menar att vi trots inför det kommande regnet står inför stora utmaningar även i år, och i framtiden.

- Förra året var det torka. Det varma klimatet vi har haft hittills i år har påverkat all växtlighet negativt. Mycket av gräset brann ned förra året och har därför inte kunnat växa i år. Vi har haft lite regn här i Skåne. Det har varit mycket välkommet och vi kan nu se grödorna komma upp och gräsvallarna ser hoppfulla ut.

- Det är inte bara våra djur och grödor som behöver vatten. Grundvattennivån är den lägsta på länge och det kan medföra vattenbrist för alla, ej bara för de som jobbar med jordbruk.

"Vi riskerar att se flera skogsbränder även i år"

- Vi hoppas såklart på en sommar som kan tillföra mer regn än förra året. Det är fortfarande väldigt torrt i backen vilket gör att det råder stor brandrisk trots att det kommit regn, säger hon.

Helena Eriksson befarar, trots regnet som kommer i veckan, att vi kommer få se en del skogsbränder runt om i landet även i sommar något som riskerar att lamslå jordbruken.

- Gräsvallarna tog mycket stryk förra året, foderbristen som råder redan i år kan bli ett problem även nästa år.

Men torkan påverkar inte bara djurhållare och skogsägare. De lantbrukare som odlar grödor till mat eller energiförsörjning blir också hårt drabbade.

"Vi kan inte fortsätta leva som vi gör"

- Det förändrade klimatet diskuteras ofta i skolan. Här i Alnarp finns det både forskare och experter som konstant jobbar för miljömässigt bättre metoder. Vi kan inte att fortsätta leva på det sätt som vi gör.

Det pratas också mycket om mat och föda på Lantbruksuniversitetet. Mycket handlar om vad vi importerar från andra länder, berättar hon.

- Jag tycker det är bra att frågorna lyfts och att det bedrivs aktiv forskning. Det pågår många försök för att få fram proteingrödor som går att odla i Sverige, säger hon.

Andra läser just nu
Mer från Läget