Anna överklagade beslutet om skolnedläggningar - “Det är olagligt”

Skolnedstängningarna som Läget tidigare har rapporterat om har väckt oro hos barn och föräldrar. Trots överklagan kommer skolorna att stängas ner efter vårterminen. Anna Ekermo Tagesson, förälder till en elev på skolan, menar att beslutet är olagligt eftersom det går emot barnkonventionen.

14 skolor i Linköping planeras läggas ner inom en snar framtid.
14 skolor i Linköping planeras läggas ner inom en snar framtid.

Kommunen kommer att stänga ner bland annat Atlasskolan på grund av “minskat elevantal och upprustning- och renoveringsbehov”. Läget har pratat med Anna Ekermo Tagesson som är drivande i den överklagan som har lämnats in till förvaltningsnämnden. Hon är dessutom förälder till ett av barnen som tvingas byta skola.

– Grunden är väl att vi tycker att man inte har klargjort vad som är för barnets bästa. Det här gäller ju många barn, drygt 1000 barn berörs direkt av det här beslutet.

Hon är orolig för att kommunen inte tar hänsyn till förändringarna för eleverna. Kommunen menar att de ska se till att de skolor som barnen flyttar till ska ta emot de nya barnen på ett bra sätt. Detta tycker Anna Ekermo Tagesson är otillräckligt. En specifik åtgärd som hon presenterar skulle vara att försöka flytta en hel klass tillsammans med läraren.

– En 8-årings liv kretsar ju kring sin klass, klasskompisar och lärare. När man får reda på väldigt kort varsel att detta kommer att tas ifrån dig och varken du eller dina föräldrar kan påverka detta skapar det naturligtvis oro.

Anna Ekermo Tagesson hoppas fortfarande att de kommer att komma fram till att beslutet är olagligt och att man behöver stoppa det.

Förvaltningsnämnden utreder fortfarande om beslutet är taget på rätt sätt. Enligt Kristina Samuelsson, rådman på förvaltningsnämnden i Linköping, kommer beslutet innan höstterminens början.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skolnedläggningar
Mer från: Nyheter
Mer från Läget