Allt fler mopedbil olyckor: Var fjärde mopedbil är inblandad

De senaste åren har antalet mopedbilar ökat i Sverige. Samtidigt är olyckorna fler än någonsin förr.

Mopedbilsolycka tidigare i år.
Mopedbilsolycka tidigare i år.

Siffror från Trafikanalys visar att mopedbilar i Sverige har ökat med 50 procent sedan 2018. I samband med den ökande populariteten ökar även olyckorna. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.

Förra året anmäldes det en skada på var fjärde mopedbil som är försäkrad hos If. Under 2020 minskade olyckorna något men den nya statistiken visar på att skadefrekvensen är tillbaka på ungefär samma nivå som innan pandemin.

Varför hamnar mopedbilar så ofta i olyckor?

Till skillnad från vanliga bilar saknar mopedbilar viktiga säkerhetssystem. Exempelvis har mopedbilarna svagare kross, sämre säkerhetsbälte och sämre, eller inte befintliga, krockkuddar. Trots detta får de köra på allmänna vägar där andra fordon transporteras i höga hastigheter. Dessutom får mopedbilar köras med samma behörighet som EU-moped, AM-behörighet, trots att mopedbilen är betydligt större och tar mer plats på vägen.

Johan Granholm är motorexpert på If och anser att det största ansvaret ligger hos föräldrarna. ”Det är viktigt att föräldrarna tar ansvar för sina barns säkerhet. Om ditt barn kör mopedbil, åk med i passagerarsätet och se till att barnet kör tryggt. Glöm inte heller att testa olika vägled och väder. Diskutera trafiksäkerhet hemma och öva regler tillsammans” säger han i ett pressmeddelande till TT.

Läget har pratat med 18-åriga Frida Wendén som själv har kört mopedbil. Hon är medveten om det finns en del risker med körningen.

– Säkerheten är såklart inte bra med tanke på att bilarna är i plast och det tekniskt sett inte finns något att krocka i, säger hon.

Frida tycker att de annars inte är mycket som är osäkert med att köra fordonet så länge man håller sig till regler och är uppmärksam.

– Man måste alltid ha i bakhuvudet att man är mindre och långsammare än vanlig bilar och därför är det kanske bäst att välja alternativa vägar där maxhastigheten är lägre.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget