Allsvenskans framtida stjärna

- Jag är bra på att stänga av när folk har åsikter om mina domarbeslut.
- Jag är bra på att stänga av när folk har åsikter om mina domarbeslut.

Det började som en sysselsättning. Idag satsar hon på att döma allsvensk fotboll.
- Jag har fått höra att tjejer inte kan döma fotboll.

I väntan på att få börja värma upp hörs glädjerop från omklädningsrummet vars dörr står öppen. Linda Bengtzing ”alla flickor utom jag” spelas och Segeltorps IF sjunger med. Tjejerna är omedvetna om att den viktigaste spelpjäsen inte är där ännu.

30 minuter för sent kommer Amanda Karman. Hon har aldrig dömt fotboll på Segeltorps IP förut och mobilen har lagt av så hon hittar inte dit. Den assisterande domaren som väntat på henne hälsar och sen går de gemensamt in för att byta om till domarklädsel.

- Vad kul att det är en tjej som dömer, säger en av lagens tränare när de skakar hand inför matchen. Amanda skrattar bara.

Hon berättar att hon är van vid att höra kommentarer som den. De är alltid positiva. Men det berättar också någonting – det är ovanligt att kvinnor dömer fotboll.

Amanda har varit fotbollsdomare i sex år. Hon har dömt både damer och herrar, den sistnämnda aldrig som huvuddomare. Men mest är hon i Div 1 på damsidan och U16, U17 pojklag.

På frågan om det är någon skillnad på att döma tjejer och killar hänvisar 19 åringen till det fysiska.
- Det är högre tempo i pojkmatcher, tuffare dueller och fler avblåsningar. Däremot klagar tjejer mer än killar säger hon.

Attityden gentemot henne som domare upplever hon som bra och hyfsat jämlik. Däremot tror hon att det är en fördel att ha med manliga assisterande domare. Hon ger ett exempel från en turnering där dem var ett rent tjejteam som skulle döma.
- Vi fick höra att tjejer inte kan döma fotboll.

Just den inställningen har Amanda noterat som ett vanligt förekommande – vid fel domarbeslut är det fel på könet och inte kompetensen. Felbedömningen beror på att domaren är kvinna. Medan en felbedömning av en manlig domare istället handlar om att domaren inte är kompetent nog.

Trots det tycker hon att det på ett sätt är enklare att döma killar.
- De är mycket mer förutsägbara. Men de testar en också mycket i rollen som domare och ser om man står på sig i sina beslut. Då vet de vad som funkar och inte funkar, och väljer efter det vilken nivå de ska lägga sig på.

Det tror hon bland annat kan bero på att det finns en fördom gentemot henne som tjej, att hon blåser mer och oftare.
- De tror ibland att jag jämför med en dammatch och dömer utifrån damernas förutsättningar och därav lägger standarden lägre.

I sådana situationer är det viktigt att stå på sig menar hon. Det är ofta folk har åsikter.
- Det är den största utmaningen med domaryrket, att kunna stänga av och fokusera på matchen, och inte ta åt sig av klagomål säger hon.

En snabb titt på domarstatistiken på Stockholms fotbollsförbund talar för en överrepresentation av manliga domare i alla divisioner. Något som visar sig på Segeltorps IP. Runt om i publiken kommenteras det om Amandas kön. Positiva, men överraskade.

De två assisterade domarna som är män berättar att det är första gången de dömer med en kvinnlig huvuddomare, och de dömer ”typ varje helg”.

Varför det ser ut som det gör idag ger Amanda en enkel förklaring på:
- Det är mer killar än tjejer som spelar fotboll.

För att locka fler tjejer till yrket behöver föreningarna backa upp, säger Amanda.
För att locka fler tjejer till yrket behöver föreningarna backa upp, säger Amanda.

Men hon fortsätter:
- Mycket handlar om att föreningarna och klubbarna måste satsa på tjejer. Det är viktigt att känna att man har förbundet bakom sig, som stöttar upp. Jag tror att om förbundet satsar så satsar tjejer.

I Sverige idag dömer herrar herrallsvenskan och damer damallsvenskan. I Tyskland och England finns det inga sådana restriktioner och damer kan döma herrfotboll i de högsta ligorna.
- Jag tycker det är superbra. Jag hoppas de tjejer som dömer i Superettan snart även dömer i herrallsvenskan.

Amandas egna mål har förändrats sedan hon snöade in sig på domaryrket.
- Jag tvingades sluta spela fotboll på grund av skada, så jag började döma som en sysselsättning vid sidan av annat. Det var en bra ingång till sporten utan att spela. Men idag är målet att döma i allsvenskan.

Amanda Karman blåser av för halvtid. Men strax där innan hörs ett barn i publiken.
- Mamma, när blåser han eller hon av?

Något som talar för framtiden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget