Ali Jundi, 17, vill bekämpa barnfattigdomen i Tjärna Ängar
Publicerad
Fyra av fem barn i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge lever i relativ fattigdom. Det är flest i hela landet.
Något som får Ali Jundi som är uppvuxen i stadsdelen att reagera.
– Under det senaste året har det blivit ännu värre, låginkomsttagare har inte längre råd att köpa näringsrik kost åt sina barn.
Ali Jundi, 17, är uppvuxen i området.
Foto: Jakob Eriksson
Skratt och rop hörs från lekparken i Tjärna Ängar. Sulor mot grus och asfalt på fotbollsplanen, ”passa!” hojtar någon, ”Messi!” ropar en annan. Det är ett trettiotal barn ute på lekplatsen som blivit den nya samlingspunkten för barn och ungdomar i området sedan fritidsgården brann ner.
Fyra av fem barn här lever i relativ fattigdom – den högsta siffran i landet, visar en kartläggning som Sveriges Radio gjorde 2022.
Läget har förvärrats
Ali Jundi, 17, är uppvuxen i Tjärna Ängar, pluggar på Naturvetenskapsprogrammet och är ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, i Dalarna. Han menar att läget blivit värre i och med det senaste årets ekonomiska kris.
– Låginkomsttagare har inte längre råd att köpa näringsrik kost åt sina barn. Familjer som tidigare sökte stöd hos Majblommans riksförbund, för att ha råd med vinterkläder, söker idag om pengar till mat.
Vissa undviker att följa med till kiosken på rasterna
Ali och hans familj kom till Sverige från Irak 2008. Efter några år flyttade de från Tjärna Ängar till Jakobsgårdarna – en stadsdel som också har sociala problem och där 66 procent av barnen lever i relativ fattigdom – jämfört med Tjärna Ängars 83 procent.
– Fattigdomen finns lite överallt och det märks. Små saker som ingen pratar om men som ändå finns där. En del klasskompisar kommer till skolan utan ordentliga vinterkläder. Vissa undviker att prata om pengar och följer inte med till kiosken på rasterna, berättar Ali Jundi.
Segregationen bland de högsta i Sverige
Borlänge har Sveriges tredje högsta segregation, visar en undersökning från Hyresgästföreningen. Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna är båda områden där befolkningen består av en hög andel utrikesfödda och personer med utländsk bakgrund jämfört med andra delar av staden.
Ali bor idag i Jakobsgårdarna.
Foto: Jakob Eriksson
För att komma åt barnfattigdomen tror Ali att man måste lösa sociala problem som segregationen och att hjälpa vuxna in i arbetslivet.
– Det är väldigt lätt att säga åt folk att skaffa ett jobb. Men hur gör man för att få folk attraktiva på arbetsmarknaden? Problemen kan lösas genom utbildning och Svenska för invandrare, Sfi. Mina föräldrar kom hit från Irak utan nånting, ingen utbildning. Skolan har alltid varit viktig för mig. Jag gör det de inte kunde göra.
Meningsfull fritid
En annan sak som Ali tror kan hjälpa barn ur fattigdom är att ge dem en meningsfull fritid. Det kan handla om att det finns en plats där det finns trygga vuxna och där man kan möta vänner.
– Jag tycker att kommunen borde ta större ansvar. På vintern finns det ingen naturlig mötesplats för unga. Förut fanns det en fritidsgård i området, men den brann ner. Sedan dess har man försökt öppna en ny, men det har varit många problem med att komma i gång.
Explosion stoppade fritidsgården
Socialdemokraterna styr Borlänge kommun tillsammans med Moderaterna. Erik Nises är kommunstyrelsens ordförande och representerar Socialdemokraterna. Han berättar att det uppstod en vattenläcka under uppbyggnaden av den nedbrunna fritidsgården. Att det på grund av detta, tagit tid och att de nu måste hitta en ny lokal.
– Efter branden och vattenläckan inträffade det i mars även en explosion som skadade byggnaden. Det är nästan bibliskt; eld, översvämning och en explosion – nu fattas bara gräshoppor. Det är klart att barnen ska ha en fritidsgård, utrymmet finns i budgeten. Finns den inte innan året är slut, då äter jag upp min hatt. Eller så får vi ha fritidsgård hemma hos mig, säger Erik Nises.
Ny skola med fler behöriga lärare
Området har även haft problem med att fylla skolorna med behöriga lärare, då många av dem har flyttat till skolor i andra stadsdelar. Men 2021 öppnade den nya Paradisskolan i Tjärna Ängar. Där satsade man på att höja behörighetsgraden hos pedagogerna och den nu ligger över 90 procent, enligt Borlänge kommun.
I Tjärna Ängar bor det omkring 3 500 invånare.
Inte en lösning på alla problem
Ali Jundi blickar ut över den väg som separerar de slitna 70-tals hyreshusen i Tjärna Ängar från villorna. Han tror inte att den nya skolan är någon långsiktig lösning på alla problem.
– Här kan man se en spikrak väg. På ena sidan ligger ett av av Sveriges fattigaste områden och på andra sidan är det ett helt vanligt villaområde. De öppnade en ny fin grundskola här och det är bra att barn i våra områden får den utbildning de förtjänar. Men frågan är, hur motverkar det segregationen?