Afrikas horn: klimatkrisen orsakar värsta torkan på 40 år

Utsläppet av växthusgaser har orsakat den värsta torkan i Afrikas horn på 40 år. Nu riskerar mer än 20 miljoner människor att svälta, enligt en ny rapport från World Weather Association.

Foto: AFP/Johan Hallnäs/TT

Enligt en rapport från organisationen World Weather Association (WWA) har länder i Afrikas horn drabbats av den värsta torkan på 40 år, skriver AFP.

Torkan har pågått sedan oktober år 2020 och klimatforskarna skriver i rapporten att klimatförändringarna är skapade av människans utsläpp av växthusgaser.

De länder som drabbats hårdast av torkan är södra Somalia, Etiopien och östra Kenya. Det torra klimatet har orsakat en svältkatastrof där skördar och miljontals djur utplånas, vilket resulterar i att mer än 20 miljoner människor riskerar svält och 5 miljoner barn, riskerar att bli undernärda.

”Som en av världens mest fattiga regioner är Afrikas horn hem för miljontals människor som drabbats av törst och svält, undernäring och begränsad tillgång till grundläggande tjänster som infrastruktur, hälsovård, utbildning och social välfärd”, skriver WWA i rapporten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget