6 av 10 kvinnor är oroliga för eget boende vid seperation

En ny undersökning visar att allt fler kvinnor är oroliga över sitt eget boende vid en separation. Detta är en ökning från 2021 när Fredrika Bremer-förbundet ställde samma fråga.

– Kvinnor är generellt en ekonomiskt svagare grupp och har mindre krockkudde, säger ordförande för Fredrika Bremer-förbundet Camilla Wagner.

Kvinnor är oroliga över en självständig ekonomi
Kvinnor är oroliga över en självständig ekonomi

Konsekvenserna av pandemi och inflation har drabbat kvinnor hårt. En ny undersökning från Kantar Sifo visar att 6 av 10 kvinnor är oroliga över sitt boende vid en eventuell separation. Det är en ökning från 45 procent till 57 procent sedan 2021 när Fredrika Bremer-förbundet ställde samma fråga. Ordförande Camilla Wagner menar att de avlösande kriserna har gått ut över kvinnors ekonomi.

– I alla kriser drabbas dem med minst marginaler. Vi har haft en dubbelkris där kvinnor har drabbats hårt. Med galopperande inflation och prisökningar hinner inte kvinnor hämta sig, säger hon.

”Relationen blir ett ekonomiskt fängelse”

Att inte själv kunna finansera ett eget boende hotar kvinnors självständighet. Camilla Wagner menar att kvinnor i högre utsträckning tjänar mindre, jobbar deltid och är långtidssjukskrivna än män.

– Om man inte tror att man kan klara sig själv ekonomiskt kan man inte välja om man vill stanna i en relation eller inte. Då blir relationen ett ekonomiskt fängelse, säger hon.

Börja spara tidigt

Wagner menar att det är viktigt att som ung vuxen börja tänka på sitt egna sparande, speciellt om du befinner dig i en relation.

– Valet unga kvinnor gör nu kan påverka deras möjligheter framåt. Om du inte tar kontrollen över din ekonomi kommer någon annan att göra det, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget