4 personer vartannat år – här är utbildningarna få kommer in på

En teatersal.
En teatersal.

6 personer per år, ibland fyra vartannat. Att komma in på en konstutbildning på universitet eller högskola kan vara svårt, men är inte omöjligt. Läget pratar med Monica Engdahl, kommunikationschef på Stockholms konstnärliga högskola, om antagningsprocessen.

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra efter gymnasiet. Kanske vill man jobba lite, läsa på Folkhögskola eller söka till läkar- eller juristlinjen direkt. För dem med ett konstnärligt kall kan det vara svårt att komma in på en universitets- eller högskoleutbildning eftersom man inte söker med sina betyg utan med arbetsprov.

De tre mest populära utbildningarna på Stockholms konstnärliga högskola är kandidaterna i skådespeleri, filmregi och teaterregi. Skådespelerikandidaten tar in 15 personer vartannat år, filmregi åtta och teaterregi fyra. Det är många som söker till utbildningarna som inte kommer in. Förra året sökte till exempel 1062 personer till skådespeleriutbildningen berättar Monica Engdahl, kommunikationschef på Stockholms konstnärliga högskola. Så, hur ser processen ut?

Kandidat i skådespeleri

Det börjar som vilken utbildning som helst, det vill säga att du som känner dig manad ansöker via antagning.se. Därefter får du en uppgift i gestaltning, oftast en monolog, som ska spelas in via mobilkamera.

– Det viktiga är inte att det ska vara snyggt inspelat, det viktigaste är att vi kan se dig gestalta, säger Monica Engdahl.

De flesta går inte vidare, bara en tredjedel eller kanske en fjärdedel, alltså runt 250-300 personer. Efter det går du som går vidare till prov två, där du spelar upp din monolog från prov ett och en ny monolog inför urvalsgruppen. Monologerna ska vara max två minuter var. Då åker du till Stockholm och är där i ungefär fyra timmar, på förmiddagen eller eftermiddagen. Ungefär hälften av de som gått vidare till prov två får göra prov tre. Prov tre innebär en heldag på skolan, där du får arbeta i grupp och individuellt. Därefter går runt 40 personer vidare till det sista provet, då är du på skolan i en vecka och gör workshop med linjens lärare. Sen får du veta om du kommit in eller inte, berättar Monica Engdahl.

Kandidat i filmregi

Du söker in via antagning.se och lämnar in ett arbetsprov och ett personligt brev på en A4. Brevet ska bland annat handla om varför du vill gå utbildningen, vad du tror den kan ge, vad du vill göra med utbildningen efter examen och vad du tidigare haft för upplevelse av konst. Förra året var temat på arbetsprovet ett ovanligt möte mellan människor. Du behöver inte ha en bra kamera för att kunna söka till utbildningen, det viktiga är hur du berättar. Därefter går kanske ett 70-tal vidare till en intervju, som förra året var på zoom. Då får du en mindre uppgift att förbereda inför intervjun. Det sista steget, som bara ungefär 20-25 går vidare till, är ett arbetsprov på plats. Sen kommer åtta personer in, säger Monica Engdahl.

Kandidat i teaterregi

Där är det ungefär samma sak. Du ska lämna in ett personligt brev på två A4-sidor där du beskriver varför du vill gå på utbildningen och en scenkonstupplevelse som varit viktig för dig och varför. Sen ska du se en föreställning och läsa pjäsen den är baserad på. Du ska analysera pjäsen du sett efter vissa frågor som du får efter du har ansökt, på max två A4-sidor. Därefter går hälften vidare till steg två, som ändras varje år. Till slut är det steg tre och då är det intervju och ytterligare ett arbetsprov.

Tips till de som drömmer

Monica Engdahl säger att bästa sättet att komma in i konstens värld är att till exempel gå och se mycket teater eller göra sina egna filmer.

– Du kommer att gestalta livet både som teaterregissör, filmregissör och skådespelare. Var observant på livet omkring dig, betrakta människor och situationer. Gör en förberedande utbildning, testa amatörteatersällksap. Testa på, fråga dig själv om det är något för dig. Gör dina egna berättelser. Nu finns det fler möjligheten än innan. Berättelsen är det som är det viktiga, att kunna förmedla någonting till en publik, säger hon.

Andra sätt att hålla på med konsten

Men det finns många som går andra vägar än högskola eller universitet. Sam Asking, som tidigare gått på KV konstskola, känner att konsthögskola inte är vägen han vill gå. Han har sökt till bland annat Valands konstutbildning tidigare år men tycker det är svårt att veta vad de som bedömer letar efter och känner att de finns vissa trender man ska följa. Han känner också att det kan vara jobbigt att inte få någon feedback på vad man kan ändra på, även om det är förståeligt när så många söker in.

– Jag vill bara vara fri och göra som jag vill. Konsten kommer jag alltid att hålla på med. Jag vet inte om konsthögskola hade gjort det enklare, säger han till Läget.

Nu har Sam Asking sökt till en universitetsutbildning som grundlärare med inriktning fritidshem, och planerar att ha musik som tillval.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget