200 barn i Rosengård utan klassrum efter upploppen

På tisdagen var det dags att gå tillbaka till skolan efter påsklovet, men inte för 200 barn i Rosengård.

Orsaken är upploppen som var i Malmö i söndags. Då förstördes delar av Rosengårdsskolan i en brand.

Under upploppen i söndags brann det i Rosengårdsskolan i Malmö. Lokalerna där F-2 och grundsärskolan har sina lektioner är så skadade att de inte går att använda. Under onsdagen kommer eleverna att få ha sina lektioner utomhus, skriver Malmö stad på sin hemsida. Skolan jobbar nu på att få fram alternativa lokaler.

Delar av Rosengårdsskolan totalförstördes i en brand efter upploppen i Malmö under natten mot måndag.  Branden på Rosengårdsskolan rubriceras som mordbrand.
Delar av Rosengårdsskolan totalförstördes i en brand efter upploppen i Malmö under natten mot måndag. Branden på Rosengårdsskolan rubriceras som mordbrand.

Rosengårdsbon Saied Ahmed är vid Rosengårdsskolan under tisdagen. Hans åttaåriga dotter och nioåriga son har inte kunnat komma tillbaka till sin skola efter påsklovet. Hans barn spelar fotboll medan deras pappa intervjuas.

– Man hittar inga ord för detta. Vi muslimer gör inte sådana grejer, vi bränner inte skolor eller slåss mot polisen. Det är inte polisens fel. De gör bara sitt jobb, precis som alla andra gör sitt jobb. De är oskyldiga, säger Saied Ahmed till TT.

Saied Ahmed har fyra barn som går på Rosengårdsskolan. Han säger att han och hans fru försöker att inte prata så mycket om det som har hänt med sina barn, för att inte oroa barnen.

– De yngsta sover bredvid mig i sängen, de är fortfarande rädda. Man vill inte snacka för mycket med barnen om det, de är inte vana vid att se sådana grejer, säger Saied Ahmed till TT.

Saied Ahmeds två barn fick inte komma tillbaka till skolan efter påsklovet, eftersom att Rosegårdsskolan brandhärjades i samband med upploppen i Malmö.
Saied Ahmeds två barn fick inte komma tillbaka till skolan efter påsklovet, eftersom att Rosegårdsskolan brandhärjades i samband med upploppen i Malmö.

Under tisdagen var också inrikes- och jutitieminister Morgan Johansson (S) i Malmö. Han besökte då Rosengårdsskolan.

– Det är helt obegripligt för de flesta av oss hur man kan angripa, och sätta eld på skolan där barnen till ens bekanta kanske går. Bara som någon slags reaktion mot den här danska extremisten, det är totalt ologiskt och obegripligt, sa Morgan Johansson till P4 Malmöhus.

Saied Ahmed menar att det inte var Rosengårdsbor som förstörde i stadsdelen.

– De som var här och förstörde kommer inte från det här området, de kommer från många andra håll i Malmö. Rosengårdsborna gör inte sådana här dumma grejer, säger Saied Ahmed till TT.

Enligt Morgan Johansson kan det kan ha varit kriminella gäng som låg bakom upploppen i Malmö. Han menar att de kriminella såg vad som hände i Norrköping, Linköping och Örebro och då ”passade på” att också skapa oreda i Rosengård.

Inrikes- och jutitieminister Morgan Johansson (S) besöker Rosengård efter upploppen under påskhelgen.
Inrikes- och jutitieminister Morgan Johansson (S) besöker Rosengård efter upploppen under påskhelgen.

Cecilia Larsson Ståhl, som är rektor på Rosengårdsskolan, är ledsen och arg över det som har hänt.

– Det är svårt att förstå varför någon vill tända eld på vår skola, som både personal och elever tycker väldigt mycket om och är väldigt stolta över, sa Cecilia Larsson Ståhl till SVT Skåne under måndagen.

Rektorn hoppas att de ska kunna återvända till de minst skadade lokalerna innan sommarlovet, efter att en sanering har gjorts. Till P4 Malmöhus säger hon att det kommer dröja många månader innan eleverna kommer kunna återvända till de svårast skadade lokalerna.

Rosengårdsskolan på Von Rosens väg i Malmö fick omfattande skador vid en anlagd brand under oroligheterna natten till måndagen.
Rosengårdsskolan på Von Rosens väg i Malmö fick omfattande skador vid en anlagd brand under oroligheterna natten till måndagen.
Ämnen i artikeln
Mer om: Upploppen under påskhelgen
Mer från: Nyheter
Mer från Läget